Terug naar showcases

Fujifilm kiest Brabantse samenwerkingskracht om transformatie te stimuleren

65ba4f7180701
D10de999 adb4 eb11 8236 00224899bd93

Het Japanse bedrijf Fujifilm bestaat al negentig jaar en is wereldwijd aanwezig in meer dan honderd landen. Begin jaren tachtig vestigde Fujifilm zich in Europa, met Tilburg als eerste Europese productielocatie. Inmiddels doet Fujifilm zoveel meer dan het fabriceren van filmmateriaal, camera’s en gegevensdragers. Het zette de transitie in naar nieuwe toepassingen: membranen die dienen als filters voor gas en waterzuivering en in 2021 de start van de productie van celkweekmedia voor de biofarmaceutische industrie. In de lange geschiedenis heeft de BOM de relatie met Fujifilm warm gehouden en ondersteund in de ontwikkeling en transitie van het bedrijf.

Fujifilm zorgt voor veel banen in Tilburg – momenteel werken er zo’n 500 mensen, is lokaal betrokken en speelt een belangrijke rol in het ecosysteem.

Thijs Taminiau, Teamleader Foreign Investments bij BOM: “Wij trekken buitenlandse bedrijven naar Brabant en zorgen dat ze hier blijven. Dat doen we omdat internationale corporates een belangrijke rol spelen in de Brabantse economie. Slechts één procent van de bedrijven in Brabant komt uit het buitenland, maar ze zijn wel goed voor dertig procent van de Brabantse economie én zo’n dertig procent van de R&D-uitgaven in Nederland. Buitenlandse bedrijven hebben dus een belangrijk aandeel in onze innovatiekracht en ecosysteem. Ook Fujifilm. Deze casus laat op alle vlakken duidelijk zien wat BOM doet op het vlak van internationalisering.”

Fujifilm in Tilburg

Tot 2006 stond in Tilburg een grote fotorolletjesfabriek, die transformeerde tot een productiefaciliteit voor de Life Sciences-sector. Hier maakt Fujifilm sinds 2021 celkweekmedia , een essentiële grondstof voor bioproductie en cel- en gentherapie. Celkweekmedia worden gebruikt in de biofarmaceutische industrie en dienen als voedingsmiddel voor cellen bij het maken van medicijnen of vaccins. Deze biofarmaceutische markt groeit snel en met de productielocatie in Tilburg versterkt Fujifilm de internationale toeleveringsketen.

Op het Fujifilm-terrein in Tilburg worden ook nog steeds fotografische materialen gemaakt die de hele wereld over gaan. Maar ook membranen gebaseerd op nanotechnologie, die onder andere worden gebruikt voor het filteren van CO2 uit gas, en voor waterzuiveringsinstallaties. Op het terrein van Fujifilm in Tilburg bevindt zich het Tilburg Innovation Center (TIC). En dus ook hoogwaardige en hoogfunctionele celkweekmedia voor de farmaceutische industrie.

Een krachtig ecosysteem

De BOM is nauw betrokken bij de transitie die Fujifilm doormaakt, vertelt Thijs. “We helpen Fujifilm Tilburg met interne positionering ten opzichte van andere vestigingen in de wereld. Bijvoorbeeld door te laten zien hoe goed het vestigingsklimaat hier is en welke interessante verbindingen er liggen in Brabant op het vlak van innovatie in voor Fujifilm relevante technologieën. Deze versterken ook de kans op succes in het aantrekken van nieuwe activiteiten binnen de Fujifilm-familie.”

Meer dan vijftig procent van de pharmaproductie van Nederland gebeurt in Brabant. Thijs: “Om dat meer bekendheid te geven, moeten bedrijven in Brabant beter gaan samenwerken. Dat genereert en behoudt óók verdienvermogen, maakt het mogelijk het aanbod uit te breiden en uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Bijvoorbeeld om het juiste talent te kunnen aantrekken, stappen te zetten in duurzaamheid, digitalisering en positionering van Brabant. Daarin pakken wij als BOM een verbindende rol. Zo is Fujifilm ondertussen onderdeel van het Pharma Cluster in Brabant, een initiatief van BOM. En van het Smart Biomaterials Consortium, waar BOM ook een partnerrol vervult. Naast netwerken waar Fujifilm al onderdeel van was, zoals de Dutch & Japanese Trade Federation (DUJAT).”

Thuis in Brabant

Fujifilm voelt zich thuis in Brabant. Albert van Maren, president van Fujifilm Manufacturing Europe: "Fujifilm in Tilburg blijft zich vernieuwen. We transformeerden van een producent van film en fotopapier naar een locatie waar op een zo duurzaam mogelijke manier producten worden gemaakt die oplossingen bieden voor de uitdagingen in de maatschappij op het gebied van energie, milieu en gezondheidszorg. Dat productportfolio willen we nog verder uitbreiden en verder groeien als groene multiproduct site. Door de uitstekende samenwerking met de Gemeente, de Provincie en de BOM, is Brabant de plek om dat te doen."

Meer weten? Beluister de podcast

Meer weten?

Ttaminiau bom nl

Thijs Taminiau

Teamlead Foreign Investments
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures