Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact

Wat is een startup incubator?

Een startup incubator is een organisatie die startups in hun eerste groeifase ondersteunt met diensten zoals huisvesting, training en toegang tot financiers en netwerken. Alles is erop gericht het bedrijf zo snel mogelijk te laten groeien.

Welke incubators onderscheiden we in Brabant?

Er zijn veel verschillende soorten startup incubators. Soms zijn ze gespecialiseerd in een bepaalde sector, zoals ICT of biotechnologie. Deze incubators maken vaak al deel uit van een bestaande waardeketen. Dit is een netwerk van kennisinstellingen, grote bedrijven, startups en scale-ups, die allemaal actief zijn in dezelfde sector. 

Zie ook Dutch Incubation Assocation (DIA) 

Wat maakt een startup incubator uniek?

Nederland kent een kleine honderd incubators. Incubators proberen zich te onderscheiden op specifieke scope (doelgroep), strategische doelstellingen (economisch, valoratisatie, commercieel, etc) en servicepakket (huisvesting, coaching, kapitaal, etc).
Bij een startup incubator heb je als startende ondernemer toegang tot allerlei diensten die snelle groei mogelijk maken. Als startup vind je zo niet alleen partijen waarmee je kunt samenwerken, maar ook je eerste klanten.

Diensten startup incubators

Startup incubators zijn niet allemaal hetzelfde, maar ze leveren vaak wel vergelijkbare diensten. 

Faciliteiten (kantoorruimte, etc.)
Office support (receptie, secretariele ondersteuning, boekhouding, ITC)
Financiering (fondsen, co-investeerders, business angels, etc.)
Support (coaching, juridisch advies, business plan, fiscaal, etc.)
Toegang tot netwerken (peer2peer, launching customer, etc.)

Hoe vind ik een geschikte startup incubator?

Veel incubators werken met een selectieproces. De criteria verschillen, maar het belangrijkste is dat kandidaten een haalbaar businessplan hebben. Die voorwaarden gecombineerd met de extra ondersteuning zorgen ervoor dat startups binnen een incubator een hogere slagingskans hebben dan gemiddeld.