Ga naar content
Start making impact! Bekijk onze vacatures!
Contact
Terug naar overzicht

Unit Dose Pack en ReMediZ; medicijnen beter doseren en beter bewaren

Unit Dose Pack en ReMediZ; medicijnen beter doseren en beter bewaren

Na een lange loopbaan in de tabaks- en snoepindustrie wilde Jos van Esch iets zijn bijdrage leveren aan een betere duurzame maatschappij. Met zijn bedrijf ReMediZ ontwikkelt hij Meds Safe. Een medicijnenkluisje waarin je geneesmiddelen onder perfecte condities kunt bewaren, waardoor ongebruikte medicijnen niet langer verspild worden. En met Unit Dose Pack helpt hij het werk van verplegers in ziekenhuizen makkelijker en nauwkeuriger te maken. “Wat daar normaal gebeurt is dat verplegers medicatie uit de oorspronkelijke verpakking halen en vervolgens in de gewenste dosering aan hun patiënten geven. Maar dat levert niet alleen een kans op menselijke fouten, het is ook zonde al die extra handelingen. Met UDP brengen we een secundaire verpakking aan, met een optimale maatvoering en ergonomie. Er staat precies op waar de medicatie voor bedoeld is en dankzij de scanbare barcode kan er ook geen menselijke fout meer optreden.”

Verspilling

Met de Meds Safe kunnen medicijnen die niet gebruikt worden gevalideerd terug naar de apotheek. Dat voorkomt verspilling, vermindert vervuiling van het rioolwater door medicijnen en maakt de zorg daarmee ook beter betaalbaar. “Op dit moment zeggen sommige artsen nog steeds dat pillen gewoon weggegooid kunnen worden als ze over de datum zijn of de behandeling ten einde is. En apotheken leveren in één keer vijf strips pillen met een waarde van 15.000 euro in een papieren zakje.” Van Esch gruwelt ervan. “Moet je eens kijken wat voor verpakkingsservice ik krijg als ik voor dat bedrag boodschappen doe bij de MediaMarkt!”

Het Helmondse SKM werkt momenteel aan de productie van de eerste serie medicijnkluisjes. “Het fijne van werken met SKM is dat zij een pilotoplage kunnen maken. Dat is gunstig voor onze ontwikkelingskosten. Hierdoor hoefden we nog niet direct matrijzen te laten maken en konden we naar aanleiding van de eerste prototypes en de reacties van de patiënten het ontwerp aanpassen.”